Založ si blog

Denník N nás „varuje“ pred činnosťou slovenského expolitika

Priznávam, že vôbec nie som fanúšik Denníka N. A už vôbec nie Martina M. Šimečku. Ale svojím „odkazom MMŠ“ ma milo prekvapil. myslím tým článok z 2.apríla 2019, ktorý vyšiel pod názvom: „O miliónoch amerických dolárov, ktoré putujú z USA do Európy na podporu radikálnej pravice“.

 

„Odkaz“ Šimečku:

Šimečka priznáva, že americký miliardár George Soros dáva milióny dolárov na podporu mimovládok, ktorých cieľom má byť obhajoba ľudských práv a liberálnej demokracie. Dodáva však, že Soros je transparentný keďže zverejňuje toky peňazí. Čo sa nedá povedať o toku peňazí konzervatívnych nadácií a organizácií v USA, ktoré rovnako miliónmi dolárov financujú konzervatívne hnutia v Európe.

Martin Šimečka nás upozorňuje na správu portálu openDemocracy, ktorá mala veľký ohlas aj v Európskom parlamente. Správa sa týka tokov peňazí od konzervatívnych nadácií v USA smerom do Európy s cieľom ovplyvniť májové voľby do EP v prospech radikálnej pravice.

 

Správa portálu openDemocracy.

Podľa správy patria americkí pravicoví „fundamentalisti“ prepojení na administráciu Donalda Trumpa a Steva Bannona medzi tucet amerických skupín, ktoré za posledných 10 rokov neprehľadne „naliali“ do Európy minimálne 50 mil. dolárov. Inými slovami, snažia sa ovplyvniť tvorbu „prostredia“ podľa svojho videnia sveta.

Experti portálu si preštudovali finančnú dokumentáciu amerických kresťanských organizácií za posledných 10 rokov a identifikovali niekoľko subjektov, ktorých „investície“ do Európy za posledných 5 rokov prudko vzrástli. A tieto investície, ako aj aktivity spomínaných organizácií sú, mäkko povedané, kontroverzné.

Medzi danými organizáciami prudko vyčnievajú dve, ktoré od roku 2008 „investovali“ do Európy vyše 20 miliónov dolárov. Ide o American Center for Law and Justice a Alliance Defending Freedom (ADF).

 

Alliance Defending Freedom.

Pomerne precízne túto organizáciu popísal bloger Adam Kemény v jednom zo svojich článkov ešte v lete 2013. A už vtedy upozornil na to, že aj na Slovensku máme v politike osoby, ktoré s touto organizáciou blízko spolupracujú.

ADF nezverejňuje svojich sponzorov, ale novinári v minulosti odhalili, že min. 1 milión dolárov dostala organizácia od miliardárskej rodiny Betsy DeVos. Ďalším sponzorom bol / je Erik Prince, zakladateľ známej, dnes už neexistujúcej, vojenskej súkromnej spoločnosti BLACKWATER. Mimochodom, táto firma sa netajila svojimi blízkymi vzťahmi s americkými tajnými službami.

O tom, čo, koho a ako podporuje ADF si môžete prečítať v správe openDemocracy alebo v článku Adama Keményho.

 

„Agent“ ADF na Slovensku.

Je to paradox, ale je ním Daniel Lipšic. Minimálne v rokoch 2012 – 2013 bol štedro platený touto organizáciou. Mesačne to vychádzalo na cca. 4 800 EUR.

Paradox je to preto, lebo človek s totálne naštrbenou povesťou, čo sa týka jeho, ehm… zásad háji záujmy radikálnej pravicovej kresťanskej organizácie. Ale zďaleka nejde len o to. Zhrňme si to.

Existuje americká organizácia Alliance Defending Freedom, ktorú experti portálu openDemocracy radia medzi skupiny pravicových radikálnych fundamentalistov. Organizáciu, okrem iných sponzorov, financovala / financuje osoba, ktorá má blízko k americkým tajným službám. Rovnako openDemocracy tvrdí, že ADF je napojená na administráciu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Činnosť danej organizácie vyvoláva obavy aj v Európskom parlamente, nakoľko táto činnosť je chápaná ako snaha ovplyvňovať voľby v prospech pravicových radikálov, pritom prepojenie ADF na vládnuce kruhy USA nevyvoláva žiadne pochybnosti.

Táto organizácia platila slovenského právnika Daniela Lipšica. Je samozrejmosťou, že ho platila za to, aby šíril ďalej hodnoty ADF, čiže fungoval ako sprievodca záujmov ADF. A koho záujmy reprezentuje ADF?

Daniel Lipšic v čase, keď bol platený ADF, pôsobil aj ako poslanec Národnej rady. Zároveň bol aj členom Výboru pre obranu a bezpečnosť. Čiže mal konať v súlade so záujmami Slovenskej republiky. Osobne ale nechápem, ako tento človek vôbec mohol dostať bezpečnostnú previerku.

Paralelne bol Lipšic platený organizáciou ADF. Štedro platený. Predpokladám, že nie za to, aby konal v súlade so záujmami Slovenskej republiky, ale za to, aby hájil záujmy ADF, prípadne istých skupín v USA. Veď prečo by ho inak potrebovali?

Ako je toto vôbec možné? Hájiť záujmy Slovenska a súčasne aj záujmy zaoceánskeho zamestnávateľa? Alebo chce Lipšic tvrdiť, že záujmy Slovenska sú vždy v súlade so záujmami jeho ex zamestnávateľa? To hádam nie. A teda v koho záujme konal Lipšic ak záujmy jeho zamestnávateľa nekorešpondovali so záujmami Slovenska?

V každom prípade ďakujem Denníku N a M. Šimečkovi za jeho článok. Nemyslel som si, že toto niekedy napíšem, ale stalo sa… .

 

Peter Jindrál

P.S.: Myslím, že všetci si pamätajú reči Daniela Lipšica o tom, že „každý politik má mať svoju profesiu, aby mohol byť v politike nezávislejší“. No keby každý politik Slovenska dostával peniaze od organizácie cudzej krajiny, o akej nezávislosti by sme sa mohli baviť? Takže Lipšic sa pokúsil stať v politike nezávislejší a preto sa stal závislým od americkej organizácie, ktorej činnosť má aj politický charakter – snaží sa ovplyvňovať vnútornú politiku v každej krajine kde pôsobí..

 

 

 

Ako je to s nezávislosťou Aliancie za rodinu a Antona Chromíka?

28.02.2020

V apríli 2019 som sa dostal k zaujímavému článku Martina M. Šimečku na Denníku N, kde autor píše o „neprehľadných tokoch peňazí konzervatívnych nadácií a organizácií v USA, ktoré miliónmi dolárov dotujú konzervatívne hnutia v Európe“. Pritom sa Šimečka odvoláva na Správu webového portálu openDemocracy, ktorá mala značný ohlas aj v Európskom parlamente. V [...]

Dvojtvárnosť novinárky Moniky Tódovej

04.03.2019

Veľa čitateľov vníma Moniku Tódovú (novinárku Denníka N) ako neohrozenú bojovníčku proti nespravodlivosti. Lenže, ako ukazuje realita, táto „nespravodlivosť“ je selektívna, pritom selektuje si ju samotná Tódová. Ako jeden z prvých upozornil na fakt, že Tódová voči Danielovi Lipšicovi a Gáborovi Grendelovi „dýcha nerovnomerne“ bloger Adam Kemény v [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 24973x
Priemerná čítanosť článkov: 8324x

Autor blogu

Kategórie