Založ si blog

Ako je to s nezávislosťou Aliancie za rodinu a Antona Chromíka?

V apríli 2019 som sa dostal k zaujímavému článku Martina M. Šimečku na Denníku N, kde autor píše o „neprehľadných tokoch peňazí konzervatívnych nadácií a organizácií v USA, ktoré miliónmi dolárov dotujú konzervatívne hnutia v Európe“. Pritom sa Šimečka odvoláva na Správu webového portálu openDemocracy, ktorá mala značný ohlas aj v Európskom parlamente.

V krátkosti Správa hovorí o tom, že medzi americkými konzervatívnymi nadáciami a organizáciami existuje niekoľko subjektov, ktorých dotácie pre európske konzervatívne hnutia za posledných 5 rokov prudko vzrástli. Pritom mnohé európske konzervatívne hnutia majú tendenciu ovplyvňovať vnútropolitické procesy v svojich krajinách, čo prirodzene môže vyvolávať obavy zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny zo strany amerických „donorov“. Medzi organizáciami, ktoré identifikovali experti openDemocracy vyčnieva americká organizácia Alliance Defending Freedom (ADF).

Dark money from US Christian right infographic

https://www.opendemocracy.net/en/5050/revealed-trump-linked-us-christian-fundamentalists-pour-millions-of-dark-money-into-europe-boosting-the-far-right/

 

Faktom je, že príspevky a granty, ktoré získava Alliance Defending Freedom sa každoročne zvyšujú. A spolu s tým sa zvyšujú aj výdavky tejto organizácie smerom do Európy.

Na to, či má americká organizácia záujem ovplyvňovať vnútroštátne legislatívne, ako aj kultúrne procesy si stačí prečítať jej Stanovisko k Slovenskej republike, ktoré vypracovala pre Výbor OSN pre ľudské práva v januári 2019. Z dokumentu vyplýva nespokojnosť so situáciou na Slovensku vo viacerých oblastiach a snaha ovplyvňovať vnútroštátne záležitosti Slovenska. Ale cez koho? Bez miestnych „hráčov“ by táto snaha bola márna.

Známou osobou, ktorá bola a pravdepodobne aj naďalej je prepojená s Alliance Defending Freedom na Slovensku, je bývalý politik ako aj bývalý predseda politickej strany NOVA, v súčasnosti známy právnik Daniel Lipšic. Lipšic s ADF spolupracoval od roku 2012, za čo dostával od tejto organizácie finančné čiastky až do cca. 5 000 EUR mesačne. Popri tom ešte bol od novembra 2012 predsedom politickej strany NOVA, ako aj poslancom Národnej rady. Ideálnejšieho „lobistu“ si ADF nemohla ani želať. Ale jeden človek je málo.

V decembri 2013 vznikla iniciatíva Aliancia za rodinu, ktorej kľúčovou osobnosťou sa stal právnik Anton Chromík. Anton Chromík a Daniel Lipšic sa poznajú dlhé roky, v období 2002 – 2006, keď bol Lipšic ministrom spravodlivosti, tak Chromík pracoval na funkcii riaditeľa Kancelárie ministra spravodlivosti. A napriek tomu, že Aliancia za rodinu deklaruje, že sa neviaže na žiadnu politickú stranu, realita svedčí o opaku.

Jedným z prvých politických subjektov, s ktorými sa Aliancia pokúsila nadviazať oficiálne vzťahy bola práve Lipšicova NOVA.

NOVA (aj iné subjekty) plne podporila Alianciu za rodinu pri jej snahe o iniciovanie vyhlásenia referenda o „ochrane rodiny“. Na tom by nebolo nič divné, keby nešlo o dlhodobú agendu Alliance Defending Freedom a keby vtedajší predseda NOVA Lipšic nebol platený touto americkou organizáciou. Nezostalo však len pri podpore zo strany NOVA.

Iniciatívu Aliancie za rodinu podporila aj priamo ADF prostredníctvom Daniela Lipšica a Rogera Kisku, ktorí spracovali právne stanovisko ohľadom referenda a ADF to nasledovne zaslala na Ústavný súd SR. K tejto agende usporiadala ADF aj tlačovú konferenciu.

 

Je zaujímavé, že Alliance Defending Freedom je niektorými zahraničnými médiami nazývaná ako „hate group“, čiže „skupina nenávisti“, inými slovami jej agenda miestami zachádza tak ďaleko, že môže mať za následok napätie v spoločnosti.

Anton Chromík ako aj Aliancia za rodinu aj naďalej preberajú mnohé z agendy Alliance Defending Freedom, pritom v minulosti ich už ADF podporila. Vychádzajúc zo správy openDemocracy ako aj neustále rastúceho financovania ADF sa do popredia dostáva otázka, či je aj Aliancia za rodinu financovaná americkou ADF? A tým pádom Anton Chromík (ako kľúčová osobnosť Aliancie za rodinu) pri svojich iniciatívach razí svoju agendu alebo agendu niekoho iného?

 

Denník N nás „varuje“ pred činnosťou slovenského expolitika

05.04.2019

Priznávam, že vôbec nie som fanúšik Denníka N. A už vôbec nie Martina M. Šimečku. Ale svojím „odkazom MMŠ“ ma milo prekvapil. myslím tým článok z 2.apríla 2019, ktorý vyšiel pod názvom: „O miliónoch amerických dolárov, ktoré putujú z USA do Európy na podporu radikálnej pravice“. „Odkaz“ Šimečku: Šimečka priznáva, že [...]

Dvojtvárnosť novinárky Moniky Tódovej

04.03.2019

Veľa čitateľov vníma Moniku Tódovú (novinárku Denníka N) ako neohrozenú bojovníčku proti nespravodlivosti. Lenže, ako ukazuje realita, táto „nespravodlivosť“ je selektívna, pritom selektuje si ju samotná Tódová. Ako jeden z prvých upozornil na fakt, že Tódová voči Danielovi Lipšicovi a Gáborovi Grendelovi „dýcha nerovnomerne“ bloger Adam Kemény v [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 24946x
Priemerná čítanosť článkov: 8315x

Autor blogu

Kategórie